OM OSS

Vår Vision

Hanö Dyk & Ribcharter startades med en idé om att tillgängliggöra svårtåtkomliga platser i våra havsmiljöer. Vi vill visa att det med rätt kunskap och utrustning går att uppleva naturen och skapa minnesvärda äventyr året om.


Vår vision är att kombinera en fartfylld åktur med naturupplevelser och intressant guidande. Vilket visat sig vara ett väldigt uppskattat koncept. Under våra turer berör vi ämnen med koppling till de miljöerna vi färdas i. Lokal historia och kultur. Men framförallt djur och natur.


Hanö Dyk & Ribcharter drivs med stor passion för Östersjön.

Vi är en utav initiativtagarna bakom projektet Hanö Torskrev.

Där vi arbetar med att anlägga kontgjorde rev för att gynna tillväxten av torsk i vårt lokala område.

OM OSS

Båten

RIB står för Ridgid Inflatable Boat och är en båt med hårt skrov försett med uppblåsbara pontoner. Båtarna är kända för att vara både snabba och lättdrivna. Men framförallt sin sjövärdighet. Flytkraften från pontonerna tillsammans med det V-formade skrovet för att vi tar oss fram tryggt även i lite tuffare vågor. Vi kör en Gemeni 880 Waverider från Sydafrika. Gemini har genom åren levererat båtar till kunder med höga krav. Bland annat sjöräddare, polis, kustbevakare och militärförband runt om i världen. Här åker ni säkert.


Båten drivs med två toppmoderna fyrtaktsmotorer från Yamaha på 200 hästkrafter var. Motorerna är kopplade på helt separata el- och bränslesystem för att minimera risken för felkällor och höja driftsäkerheten. Vi har medvetet valt att inte satsa på maximalt antal hästkrafter och extrem toppfart utan i stället på god effekt till minsta möjliga miljöpåverkan. Men oroa er inte. Här finns fartresurser. Motorerna är klassade med tre stjärnor "Ultra Low Emission". Vilket innebär att de möter de högsta satta kraven för utsläpp hos utombordsmotorer. Dessutom klimatkompenserar vi för allt förbrukat bränsle.


Ombord finns även en gedigen navigations- och säkerhetsutrustning.OM OSS

Utmärkelser

2022 tilldelades vi Tillsammanspriset som delas ut av Visit Blekinge på Blekinges företagsgala Guldeken med följande motivering:


Det finns de som vill lite mer. Som vågar satsa och ser samverkan som en självklarhet. Ja, hållbarhet också. Som brinner för att fler ska uppleva och se värdet i våra  unika miljöer och vatten. Årets pristagare är ung och företaget relativt nytt men agerandet är moget och ansvarsfullt. Som nybliven aktör i AKR56 utvecklar pristagaren sitt erbjudande tillsammans med andra i nätverket samtidigt som företagaren adderat värde genom naturguidecertifiering och sitt engagemang för att rädda torskbeståndet i Östersjön. Fart och fläkt men också kunskap och förändring.

Samma år tilldelades vi även priset som Årets Nyföretagare i Sölvesborg 2021.


Årets nyföretagare har lyckats gå ifrån dröm till verkligehet och erbjuder kunder en fartfylld och utbildande upplevelse. Att kunna använda naturens resurser och samtidigt öka kunskaper kring dem har varit ett framgångsrecept.

Vad säger våra kunder?

SKULLE LÄTT GÖRA OM DET


"En helt fantastisk upplevelse, roligaste jag gjort på länge. Otroligt trevlig guidning runt Hanö. Skulle lätt göra om det."
Susanne Magnusson


LYHÖRD OCH KUNNIG GUIDE


"Toppenkul med fart!

Kändes tryggt, säkert och lärorikt! Lyhörd och kunnig guide.

Vi återkommer!"
Carina Norbäck


RIKTIGT ROLIGT KONCEPT


"Riktigt roligt koncept där man får både en fantastisk naturupplevelse runt Hanö, guidad tur, samt riktig fart fart och fläkt. Rekommenderas starkt."


Joel Persson


Varför Välja Oss

Säkerhet

Säkerheten går alltid först. Väder och vind övervakas noggrant inför varje tur och vi följer gällande lagar och föreskrifter. Båten är byggd för att klara även de taskigaste väderförhållanden. Ombord finns dessutom en gedigen säkerhetsutrustning och vi övar kontinuerligt för att säkerställa bästa möjliga säkerhet. 

Hos oss åker ni säkert.

Hållbarhet

Allt bränsle som förbrukas klimatkompenseras och vi engagerar oss i flera projekt rörande Östersjön och djuren som lever där. Ett friskt hav och ett rikt djurliv resulterar i starkare naturupplevelser. Därför är det för oss en självklarhet att arbeta med dessa frågor.

Häng med på en tur så berättar vi mer!

Flexibilitet

Flexibilitet är för oss ett ledord och vi arbetar hårt med att tillgodose både era önskemål och förväntningar. Inför och under varje tur hålls ett vakande öga över samtliga passagerare för att säkerställa att alla ombord känner sig bekväma och trygga.

Bara för att vi kan åka fort betyder det inte att vi måste.

VANLIGA FRÅGOR / FAQ

Hur många passagerare tar båten?

Ombord finns plats för 12 passagerare och 2 besättningsmän


Hur bör jag vara klädd?

Tänk på att det alltid är kallare på havet. En jacka är inte fel.      Även mitt i sommaren. Bekväma skor är också att föredra.  Vid kallare väder får ni låna flytoveraller av oss. De kommer hålla er båda torra och varma.


När ställs turerna in?

Vid kraftig blåst, hög sjö och risk för åska.


Vad har ni för åldersgräns?

Vi har ingen åldersgräns men kräver att barnen kan sitta och hålla fast sig ordentligt då båten går fort. Rekomenderad ålder : Från 6-7 år.


Kan alla åka rib?

Vi avråder gravida, nyopererade och de med kända ryggproblem från att åka och frånsäger oss allt ansvar.


Jag har aldrig dykt innan. Kan jag prova hos er?

Nej. Vi riktar oss till erfarna och utbildade dykare men vägleder er gärna in i dykningens värld.

Projekt Rädda Östersjön

Tillsammans med Hanö Torskrevsförening, Sölvesborg Mjällby sparbank och Furulundskolan driver vi ett projekt vi valt att kalla "Rädda Östersjön"

Syftet med projektet är att öka medvetenheten kring Östersjön, dess mående och hur vi människor påverkar.


Förutom arbete och föreläsningar inne på skolan får eleverna en aktivitetsdag i Nogersund där de bland annat strandstädar, får en lektion i historia / kultur av Nogersunds hembygdsförening och en guidad tur i vår rib-båt. Att få ta med elever ut på havet i utbildande syfte har visat sig vara väldigt uppskattat och stärker vår vision.


Filmen är gjord av Henrik Ivansson / Sölvesborg Mjällby sparbank.

Hanö Torskrev

Vi är en utav initiativtagarna och en drivande kraft i projektet Hanö torskrev. Här arbetar vi med att anlägga konstgjorda rev för att gynna tillväxten av torsk i området kring Hanö. Reven bygger vi utav återvunna betongblock från byggindustrin. Förhoppningen är att reven och dess håligheter ska erbjuda torsk ett utökat skydd mot framförallt säl och skarv. Men även en fast punkt där torsk kan studeras och dokumenteras. I projektet har vi ett etablerat forskningssamarbete med Marint Centrum i Simrishamn och Lunds universitet som med stöd av stiftelsen BalticWaters2030 ska studera reven och dess effekter.


Utöver detta arbetar vi med att sprida information om Östersjön i allmänhet för att höja kunskap och intresse och på så sätt skapa engagemang för vårt känsliga innanhav.


Detta projekt passar väl in i den vision vi har i vår ordinarie verksamhet och är en stående punkt på våra turer.

KONTAKTA OSS

Frågor och funderingar? Tveka inte på att kontakta oss så ska vi se till att möta era önskemål och förväntningar.